Előzmény

Mák János a Leányfalui Hírek novemberi számának 18. oldalán (elérhető itt: http://leanyfalu.info) "Utózönge, előhang" címmel összefoglalta a polgármester jelöltjeink elképzeléseit és településünk előtt álló lehetőségeket. Nagy öröm, hogy a falu vezetése megosztja velünk gondjait, nemcsak tájékoztat a döntéseiről. Viszont az újság örömteli megújulása ellenére abban nincs mód sem a részletek kifejtésére, sem dinamikus eszmecserék léteseítésére. A "Pro és Kontra Leányfalun" oldalak megkísérli helyt adni az együttgondolkodásnak.

2012. január 4., szerda

Helyreigazítás a melegekről

Aki nem onnan érkezett, tájékoztatom, hogy ez a cikk a http://www.mittelwelt.blogspot.com/2012/01/helyreigazitas-melegekrol.html helyen található bejegyzés folytatása. A levélváltás tanulságos, ezért közzéteszem. Azért itt, mert ez a téma érintőlegesen és ez az oldal kapcsolódik a népesség politikához.

Ismételten kinyilatkozom, nincs tudomásom arról, hogy a melegek tárgykörében a leányfalui lakosságnak bármiféle kirívó szerepe lenne.

Következő bekezdésben a levél, amit kaptam. Mindössze a helyesírási hibákat javítottam ki benne, egyébként betű szerinti másolat. Most kivételesen azért nyúltam bele más szövegébe, mert nem szeretném, ha bárki is téves következtetéseket vonna le a levélíró intelligenciájáról. Aki nem gyakran levelezik a neten, az nem tudja, hogy jobbára háttércselekményként küldjük egymásnak véleményünket. Nem akarván különösebben terhelni magunk és a címzett idejét. Ezért a szokottnál gyakrabban csúszik félre az ujjunk a billentyűzeten, kiszaladnak végig nem gondolt mondatok. Amely részeket szó nélkül hagyok, azok vagy túl messzire vezetnének Leányfalutól, vagy nem tudtam hová tenni a velem kapcsolatos oldalát. Utóbbi esetben kérem a levélírót, pontosítsa az utalását.

Tudod Béla bátyám 2 különböző dologról írsz és nem is értek veled egyet.
Egy dolog a bevétel, másik dolog, hogy mit engednék az unokámnak, vagy mit nem. Megjegyzem, nincs ilyen hajlamom, sőt családomban sincs, de azért már sok... Egyszer a cigányok, másszor a pézügyéreket is befolyásoló zsidók, közben a másként gondolkodók, most újfent a melegek...És miért kell mindezt egy helyi-közösségi oldalon?!
Miért nem lépsz ki vele a nagy közösségi portálokra, ahol nyílt vita is kialakulhatna...ha felvállalnád.
Nem hinném hogy ez lenne Leányfalu legnagyobb gondja!
Képzeld el, ha jól működő kempingünk, esetleg már egy jó szállodánk is lenne egy ekkora rendezvényhez, a strandunk is megfelelne....A pénznek nincs szaga ugye. Azt a pár napot ki lehet bírni. Ennél "rosszabat" vállalt be az "atomhulladék" temetővel Báta,vagy a lokátor felállítással Medina, és milyen jó sztenderd bevételeik vannak.
Nincs baj egyébként, csak bizonyos dolgokat nem csak túlélni kell, hanem megélni is, és biztosan megéri mégha a földrészünk közepében vagyunk az ominózus dolg nélkül is.  Fel a fejjel: Gyula.


Kedves Gyulám!

(Most se szaladj te se a többi éppen olvasó Gyulával együtt a bíróságra, hogy visszaélnék a levéltitokkal. Az IWIW-en 400-nál, a facebook-on 700-nál több kapcsolatom van, sok-sok Gyulával benne. Tőlem senki nem fogja megtudni, melyikőtök írta ezt.)

Én sem hittem, hogy ez Leányfalu legnagyobb gondja, mégis a 200 db körüli bejegyzés közül ehhez kaptam a legtöbb hozzászólást (négyet), miközben havonta ezerszer, ezerötszázszor olvansnak településünk mintegy 3600 lakójából.

Ha vetted volna a fáradságot, hogy első felindulásodat késleltetted volna a tájékozódás utáni időkre, láttad volna, hogy a melegek és a pénz közötti kapcsolatot az index.hu vetette fel abban a cikkben, ami engem tevőleges csatlakozásra késztetett. Nekem nincs lehetőségem az olvasómmal újólag szót váltanom a részletekről. Tehát a felhívás néhány sorában kell tudomására hozni a buktatóval kapcsolatos véleményemet.

Végignyálaztathatod a keresővel az egész blogomat, nem hiszem, hogy találsz benne "zsidó" szót, vagy "másképp gondolkodó" kifejezést. Márcsak azért sem, mert éppen azt szeretném bizonygatni, hogy az élet nem fehér és fekete, amit egy-két jelzővel dobozolni lehetne. A sokszínűség pedig nem jelenti azt, hogy akkor mindent el kell fogadnunk, amit meg akarnak etetni velünk. Hazánk (falunk), életünk (pl. útépítéseink) múlik azon, megtanuljuk-e helyesen értelmezni a ránk zúduló információ áradatot. Semelyik újság, iskola nem képes arra, hogy felkészítsen az éppen eléd kerülő probléma megoldására. Annyit vállaltam fel, hogy az elénk tárt dolgoknak megmutatom egy másik olvasatát, amelyiket akarva-akaratlan nem láttatott velünk a szerző. A te dolgod utánanézni, melyiket irányt teszed magadévá. Ami miatt kényszert érzek a nyilvánosságra az az, hogy a médiák rájátszanak arra a törvényszerűségre, hogy amit többször hall a tömeg, azt hiszi el. A másik, már sokkal nehezebben kezelhető probléma, hogy ha egyszer valakit követendőnek hitettek el velük, ettől a hittől tényekkel is nehéz eltántorítani a hívőket (általános, és nem vallási értelemben). Azaz, amíg az ellenérvek halmaza nem válik láthatóvá, lemerevedik a fejlődés iránti igény. Azt hiszem, ez a konzervatizmus legfőbb problémája. Visszatérve ezen bekezdés első mondatára, alapos okom van feltételezni, hogy ezeket a szavakat mások adták a szádba, és ugyanarra a problémára vezethetők vissza, hogy sokan kellő tájékozódás, a kibocsátó megkérdezése, az informátor megbízhatóságának leellenőrzése nélkül törnek pálcát mások felett. A sors iróniája, hogy éppen annak kell címeznem ezt a mondatot, aki végre nem a hátamba támad. De csak azért, mert az eredeti rágalmazásról, rágalmazóról egyelőre nincs bizonyítékom.

Kedves Gyula! A "Miért nem lépsz ki vele a nagy közösségi portálokra, ahol nyílt vita is kialakulhatna...ha felvállalnád." mondatodban csúcsosodik ki az előző bekezdés konklúziója, most már a vádaskodásig terjedően. Hiszen éppen a felvetett témában a legnagyobb közösségi portálra invitáltalak. Ahol, ha körülnéztél volna, (a többi petíciót nézve) jókora pofozkodás folyik. Ahol ugyancsak tetten érhető a mennyiséggel való befolyásolás módszere. És éppen ezért nem szabad véka alá rejteni a harsogó kisebbség által elfedett többségi akaratot. Csak azért, mert a többség többségét azzal áltatják: ne add vissza a pofont "felebarátod"-nak, ne politizálj, a dolgok tőled függetlenül is jó irányt vesznek. Ebbe a tévhitbe egyszer már belebukott ez a tábor. Most nyöghetjük nyolc évi következményét. Hogy hol van itt a leányfalui érdekeltség? Például ott, hogy a strandunk a nyolc év alatt sem fordult termőre. És itt had ne ragozzam. Csak kéretik a rövid mondatok, cikkek asszociációit is körültekintően feldolgozni, és ha egyetértesz, tenni valamit a cél érdekében. Megint visszatérve a bekezdés elején indított gondolatra, "csak annyit" vállaltam fel, hogy az index.hu  gondolatti irányváltóját is megfontolásra ajánlottam olvasóimnak. Holott tudatában vagyzok a magam és az index.hu közötti különbségnek. De tartozom annyival ismerőseimnek, hogy ahol csapdát sejtek, felhívom rá a figyelmet. Mégha a Big Brother állítja a csapdát, akkor is.

A blogban a cigányokról felvillantott rendkívül asszociatív fotó semmiképp nem a cigányok (itt is elnézést kérve tőlük), hanem a leányfalui újságjainkban a pályázatolás köröli aktuális viták adtak intuíciót és háttérképet. Különösen a parabola antenna révén. ( http://mittelwelt.blogspot.com/2011/10/fejlodesunk-zaloga-palyazat.html ) De én úgy gondolom, ott ezt egyértelműen le van írva. Tessék megnézni. Aligha tudok jószándékúságot feltételezni ilyetén híresztelés mögött.

A kempingünk kérdésében kérdezősködj az öreg leányfalusiaktól. Ott is végigvonult az országos minta. A beetetés, a magyar privatizálás visszásságai. A Pap-sziget jó kezekbe került. Az a kéz bérelte elsőként a strandunkat (~'93.). Őt elzavartuk. Hosszú, de tanulságos történet, és még mindig nincs itt a tudás gyümölcse. Ezért nyúlok ehhez a témához is alkalomadtán. Nekem a jövő a fontos. A múltat általában mondandóm bizonyításául emlegetem. Viszont azt hittem, legtöbb szavammal éppen arról szóltam, hogy legyen már végre  hasznunk abból, amiből lehetne.

A pár nap és az unokám kapcsolata. Nem az ellen tiltakozunk, amit a melegek egymással csinálnak, nem az a kirívóan beteges. Hanem azt kellene elkerülni, hogy kivigyék az utcára, kamaszodó gyermekeink, unkáink szeme elé. A sajtóvita elkerülhetetlen, és sajnos szükséges. A gyerek nem hülye. Sokat fogja hallani a melegek, buzik, stb. szavakat. Nála is beindul a fent taglalt reflex: "amit sokszor hallok, abban biztos van követendő". Egyetértek a kábítószeres párhuzammal is. A liberális törekvés az, hogy mindent szabad, ami nincs megtiltva. Én szívesebben csatlakozok olyan táborhoz, ahol minden tilos, amivel embertársamnak kárt okozhatok. Akkor is, ha nincs rá törvény. Ez is egy pont, ahol a vallásos gyakorlatot (felekezettől függetlenül) még semmi nem tudta felülmúlni. Önfegyelem, önmérséklés abban, amire nincsen törvény. Mármint azoknál, akik nem "Vizet prédikálnak, és bort isznak".

Nekem még volna mondanivalóm bőven, de olvasóim türelmével már így is visszaéltem.

Tóth Béla